Goed aangekomen - Reisverslag uit Ouagadougou, Burkina Faso van Sigrun Spaans - WaarBenJij.nu Goed aangekomen - Reisverslag uit Ouagadougou, Burkina Faso van Sigrun Spaans - WaarBenJij.nu

Goed aangekomen

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Sigrun

21 Januari 2009 | Burkina Faso, Ouagadougou

Hallo allemaal,

Het is alweer woensdag, dus alweer drie dagen in Ouagadougou. Zondag ben ik vertrokken van Schiphol - we hadden ruim vier uur vertraging, maar dat maakte voor mij niet zoveel uit. Of ik nu in Cassablanca zes uur moet wachten, of eerst vier uur in A'dam. Lood om oud ijzer. Ik had allemaal leesvoer bij me en heb me prima vermaakt met een glas wijn en een krantje. Het is alleen wel schandalig duur allemaal op Schiphol: 17.80 euro voor een lullig broodje en een kop koffie is wel wat overdreven, maar ja, je hebt geen keuze.

In Cassablanca heb ik nog wat cadeautjes gekocht. Ze hebben daar prachtig mooi leerwerk, met de hand gemaakt. Ik heb dus nog wat schoenen voor de een of ander gekocht en wat ceinturen. Prima - zo krijgt iedereen iets. Van Cassablanca ging het toen naar Niamey en vervolgens tegen drieën aangekomen in Ouagadougou. De vliegreis was comfortabel. Ik zat naast een ambassadeur uit Tuniesië die zijn uiterste best deed indruk op mij te maken. We hebben gezellig gebabbeld en wijntjes gedronken. Bovendien heb ik een uitnodiging voor Tunis op zak. Kan nooit kwaad :-)

Het vliegveld van Ouaga is een grote bouwval. Amper kon ik mijn weg vinden. Gelukkig stond er een oud menneke met zo'n karretje te wachten en hij loodste mij perfect achter langs de douane. Ze hebben alweer een van mijn koffers opengebroken, maar ik heb niet kunnen ontdekken of ze er ook wat uitgehaald hebben. Tot nog toe mis ik niks. Wijzer geworden van de vorige keer had ik alles van geldelijke waarde in de handbagage gedaan. Om kwart over vier viel ik uiteindelijk in een lekker bed in een hotelletje tegenover daar waar ik de rest van de tijd logeer. Je kunt moeilijk verwachten dat vrienden tot dat tijdstip wakker blijven om jou op te wachten. Sinds maandag ben ik weer bij Sali ingetrokken. Sali woont prachtig mooi in het centrum van de stad met alle faciliteiten vlakbij. Ze heeft een kroeg op kruipafstand en daar zit ik dus veel. Een hamburgertent om de hoek en het internetcafé aan de overkant van de straat. Meer heeft een mens niet nodig :-)

Dinsdag was een verloren dag - ik was kotsmisselijk en heb grotendeels op mijn bed gelegen of boven de wcpot gehangen. Geen idee wat er aan de hand is, zal de vermoeidheid wel zijn. Het is ook zulk raar weer. Jullie zullen het niet geloven, maar het is hier stervenskoud. Zelfs overdag loop ik met een fleesje aan. Voor Nederlandse begrippen is het te gek voor woorden, want het is hier 's midddags toch zo'n 27 graden. 's Nachts is helemaal een ramp, geen idee tot welke temperatuur het daalt, maar ik lig te rillen in mijn bed. In de kamer waar ik slaap bevindt zich bovendien een groot bijennest tussen het dak en het plafond en om die reden moet het raam de hele nacht open blijven staan. Bijennesten in huis is hier een teken van groot geluk (want rijkdom vanwege de honing) dus mensen hebben over het algemeen geen haast om de bijen te verwijderen.
Ik heb alleen zo'n klein dekentje uit het vliegtuig en dat zet natuurlijk niet veel zoden aan de dijk. Enfin, rare gewaarwording om hier 's nachts te rillen in je bedje.

Ik heb Harm ondertussen uitgebreid gesproken. Het gaat hem goed, maar hij is wel wat onzeker over zijn baan. Hij krijgt geen enkele begeleiding en moet alles uit zelfstudie halen. Die zelfstudie gaat, heel modern en westers, via inter- of intranet, maar als de verbinding er om de haverklap uitvalt schiet dat niet bijster op. Hij vinst het heerlijk eindelijk weer eens nederlands te kunnen praten en zodoende zitten we 's avonds vaak bij de hamburgertent waar ze tapbier hebben. Gezellig!

Vanochtend heb ik gelukkig het een en ander kunnen doen. Ik ben bij de boorfirma geweest die ons boorgat gemakt heeft in 2007 en die ik ingehuurd heb om de pomp en de watertoren te plaatsen. Veel kunnen we wel zelf doen, maar het gespecialiseerd werk niet.

De overkoepelende organisatie voor NGO's die iets met beroepsonderwijs doen zie ik morgenochtend en morgenmiddag hoop ik dan door te gaan naar Koudougou. Daar blijf ik de nacht bij Moussa en dan hopelijk vrijdag naar Dédougou. Het zijn nog maar plannen - je weet in Afrika nooit of ze ook te verwezelijken zijn.

Ok luitjes, dit is een eerste test van waarbenjij.nu. Ben benieuwd of en hoe het werkt. Diegene die ik toegevoegd heb en dat niet wil, moet zich maar even melden, dan haal ik je weer van de lijst.

Tot een volgende keer, wie weet vanuit Dédougou.

Groetjes vanuit een koud Ouagadougou

Sigrun

• 21 Januari 2009 - 14:24

Anna:

Hoi Sigrun,

Een heel goed idee om waarbenjij nu in te schakelen! Moet je niet even langs de dokter dan als je zo aan het rillen bent en misselijk? Lijkt mij wel een plan.
    Vind het leuk om je verhalen te lezen in ieder geval! Heel veel succes met alle plannen en heel veel groetjes aan iedereen daar (had jammer genoeg geen tijd meer om brieven te schrijven)
    Groetjes Anna

• 21 Januari 2009 - 15:26

Bob En Baukje:

en het werkt ook nog, mooi niet waar.

Veel plezier,

Zo te horen klinkt het allemaal prima! Doe de groetjes aan Harm. Veel plezier
    XX Tiny

• 21 Januari 2009 - 16:13

Sebastiaan:

Hai Sigrun, fijn om op deze wijze van je te vernemen! Werkt dus prima als reisdagboek en ongetwijfeld krijg je zo zelf ook veel reacties en berichten van vrienden en (on)bekenden.
    Hoop dat je snel thuis bent en tot die tijd alles geregeld krijgt, dat moet gebeuren.
    Lieve groet Sebastiaan.

• 21 Januari 2009 - 16:16

Sebastiaan:

P.s. Met thuis bedoel ik natuurlijk je eigen dorp en gemeenschap en pas inderdaad op met die hamburgers i.c.m. het lokale bier w.b. je gezondheid! Stay healthy!

• 21 Januari 2009 - 22:12

Elma:

Hi Sigrun, geweldig dat je meteen begint aan je blog. Ga zo door! Leuk van je te horen. Gisteren had ik een enorme dip-dag zoals ik nog nooit gehad heb sinds ik besloot naar Moza te vertrekken. Twijfel aan mezelf, mijn capaciteiten, "wie zit er daar nu op me te wachten", was heftig maar gelukkig gaat het alweer beter en heb ik weer zin in de uitdaging. Tot gauw! Liefs, E

• 22 Januari 2009 - 06:59

Luchien:

dag sigrun mooi te horen dat je bentaangekomen , die kou is vreemd maar ik herinner me dat het mij ook wel eens is overkomen , vooral s'nachts op weg naar niger . vergeet je niet honorine nog te spreken !! dag

• 22 Januari 2009 - 17:34

Marry:

Heey Sigrun, dit is geweldig. Stiekum een beetje mee genieten van jou reis. Nou ja genieten, kotsen bijen nesten, geen warm dekentje. Brrr toch wel afzien. Wens je toitoitoi. Marry.

• 23 Januari 2009 - 10:47

Nina:

heej
    wat gek dat het daar koud is. hopelijk gaat het al beter met je. doe je iedereen wel de hartelijke groeten??ik ben benieuwd hoe het met hen is! succes, ik hoop dat je ook voortgang kunt boeken met het vrouwencentrum!
    liefs, nina

• 27 Januari 2009 - 11:42

Hanneke:

Hoi Sigrun,
    Wat leuk om dit uitgebreide verslag te lezen. Ik wens je veel plezier en succes in Burkina! Groetjes, Hanneke.

• 28 Januari 2009 - 22:40

Bram Brantjes:

hey Sigrun,
    Als het leuk vind kon ik nog naar Bukino Faso. Dat zal dan ergens eind maart begin april zijn, nog niets gepland. Wellicht zou het leuk zijn als we daar beide zijn een gezellig aanvuling op deze trip te maken, wellicht naar de kust van een aantal andere landen daar meer naar het zuiden. Denk er maar even lekker rustig over na ik bel je vandaag of morgen wel even heb tenslotte je nummer. Wellicht zou het inderdaad niet onverstandig zijn even een arts te bezoeken, heb gelezen dat dat ook niet echt veel soeps is maar ja beter iets dan niets. Graag spreek ik je over de plannen die ik bedacht heb.
    Lieve groeten Bram.

• 02 Februari 2009 - 12:03

Bram Brantjes:

leuk je net even gesproken te hebben. Ik ga naar mijn huisarts, en spuiten (reisarts) krijgen die voor africa aan de orde zijn. Reken erop dat ik op of voor 25 maart daar zal zijn. Als iemand anders dit nog leest, dan wordt ze 37 jaar houd het in de gaten. de bedoeling is dan dat ik in april ook jarig ben en dat vieren we dan ook een keer ergens. Sigrun dit werkt geweldig. er staat hierboven nog een melding van HalloBuitenland.nl dan kun je bellen voor niets nou ja bijna niets. Ik zal een nieuwe visa kaart regelen waarvan ik dan de pincode wel ga onthouden. bel je vandaag of morgen wel weer.
    Zorg dat je het fijn hebt
    en snel tot ziens Bram

• 02 Februari 2009 - 12:05

Hey Sigrun:

soms vergis ik me wel eens een paar jaren. Maar ja niet belangrijk, je bent zo oud als je je voelt
    Bram